ИНТЕРВЮ С ЛОРА ЗАГОРОВА

Интервю с Лора Загорова

Историята на къщата на сърцатите хора

Интервю с Лора Загорова-бивш кмет на столичния район „Красно село”

Почти 19 години асоциация „Детско сърце“се помещава в стара градска къща на улица „Яков Крайков“ 3 в София. Всички я наричаме „къщата на сърцатите хора“, обичаме я и се грижим нашите малки и големи пациенти, членове на асоциацията, както и техните семейства да намират при нас уют, подкрепа и приятелство.

Преди Нова година уважихме кмета на община „Красно село“Христо Апостолов и му връчихме почетен плакет в знак на благодарност за подкрепата на общината към проблемите на сърдечно-болните. Предстои ни среща и с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, за да благодарим за грижата към нас.

А през далечната 1998 година, кмет на „Красно село“е госпожа Лора Загорова. Точно тя, заедно със Столичната община и тогавашния кмет Стефан Софиянски слагат край на „бездомния“период на „Детско сърце“.

Госпожа Загорова се връща към началото в кратко интервю специално за къщата на сърцатите хора.

Лора Загорова е строителен инженер и 30 години е работила по специалността си в пътното строителство. И до ден днешен живее наблизо до къщата на асоциацията в община „Красно село“, а от 1997  до 2003 година е кмет на този голям столичен район. „Аз си обичам общината, харесвам я. Голяма е и с разнообразна инфраструктура, жилищна част, централна градска част. Аз живея тук от 40 години“, казва Лора Загорова в началото на разговора ни.

Лора Загорова

„Помня, че проф. Маргарита Цонзарова дойде при мен заедно с членове на Управителния съвет, за да поискат да използват къщата на улица „Яков Крайков“. Това обаче не беше в правомощията ми като районен кмет и помогнах като по съответния ред се обърнахме към Софийската голяма община. Кмет тогава беше Стефан Софиянски, който предложи документите за гласуване на Столичния общински съвет. Докладната си свърши работата. Това беше началото.

Тази къща е била отчуждена, но собствениците не поискали да си я вземат обратно и тя остава общинска собственост. Такава е историята ѝ. Била е и жилищна сграда и ресторант, а от близо 19 години вече се използва от асоциация „Детско сърце“. Помня, в началото им ходих на гости. Беше скромно, много пари вложиха в ремонти и поддръжка и така до ден днешен. Наричат я „къщата на сърцатите хора“. Дай Боже още дълги години децата – пациенти да намират там подкрепа, както и техните родители, разбира се. Това е същественото.

Помня, че имахме снимка при откриването със Стефан Софиянски, с мен, проф. Цонзарова, Величкова и други лекари. Трябва да сложите снимката на видно място в къщата, да напомня за началото.

Асоциацията традиционно има много дейности и поддържа своята оздравителна програма, която е от голямо значение за пациентите. Тези лагери се финансират чрез различни благотворителни събития, базари, дарения и спонсорства. Това е за уважение в наши дни.

Надявам се, че къщата все още има постоянен градоустройствен статут, защото само така може да продължи да се ползва от „Детско сърце“ и разбира се с решение от община „Красно село“ и Столичната голяма община.

Желая от сърце на малките и големи пациенти и на техните семейства много здраве и пълноценен живот в къщата на сърцатите хора!”

Сподели публикацията:

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!