Въпроси и отговори

“ Всяко дете с физически недостатъци трябва да се радва на пълноценен и достоен живот”

Тук ще намерите някои от най-често задаваните от родители въпроси. По-подробен и конкретен отговор може да получите в разговор с детски кардиолог. Може да зададете и въпросите си към нас тук.

Каква е причината за вродената сърдечна малформация?

Човешкото сърце се формира в първите 10 седмици на бременността и това е времето, когато може да се наруши нормалното развитие на сърцето. Причината в 90% от случаите остава неизвестна. Редица фактори се свързват с ВСМ, като напр. хромозомни аномалии или генетичен дефект. Сърцето може да се увреди, ако майката през време на бременността боледува от остра вирусна инфекция, приема специфични медикаменти или злоупотребява с алкохол, наркотици, тютюнопушене.

Дали да се извърши имунизация и кога?

Много е важно сърдечно болното дете да има редовни имунизации по календар. Имунизациите се отлагат по указания от детския кардиолог, след сърдечна операция или при остра инфекция.

Как острите инфекции влияят на детето ми?

При всяка остра инфекция Вие трябва да потърсите личния лекар на детето или детски кардиолог. Остра инфекция може да влоши състоянието на Вашето дете, да задълбочи проявите на сърдечна недостатъчност или да създаде риск от усложнения. Децата с изразена цианоза и висока температура трябва да приемат много течности. Това ще ги предпази от обезводняване, състояние, което може да предизвика допълнително „сгъстяване” на кръвта.

Какво училище може да посещава детето ми?

Повечето деца могат да посещават общообразователно училище. Децата, които са с тежка цианоза, сърдечна недостатъчност и ограничен двигателен капацитет – могат да ползват алтернативни начини на обучение. Децата, които лесно се уморяват при физически усилия трябва да почиват, докато се стабилизират. Те си поставят сами ограничения, много по-добре от някой друг. Повечето от децата с ВСМ могат да участват в нормалните физически упражнения. Ограничения се налагат при деца с клапна аортна стеноза, белодробна хипертония, хипертрофична миокардиопатия. Разумните и умерени натоварвания трябва са се окуражават.

Грижа за зъбите – необходимо ли е специално лечение?

Вие трябва да кажете на Вашия стоматолог, че детето Ви е със сърдечно заболяване. Децата с ВСМ и особено с цианоза често имат кариозни зъби и лоши венци. Важно е да се спазва добра устна хигиена. Кардиолозите препоръчват редовно проследяване на състоянието на зъбите, използване на флуоридни пасти. Зъбното лечение, включващо вадене на зъби, премахване на зъбен камък, полиране и пломби, създават възможност за навлизане на бактерии в кръвообръщението и риск от инфекциозен ендокардит. Това изисква антибиотична профилактика при децата с ВСМ преди стоматологичната процедура.

Някои полезни съвети:

  • Избягвайте захарни храни и напитки между храненията или непосредствено преди лягане.
  • Зъбите трябва да се мият след хранене и прием на лекарства, особено след вечерната доза. Използвайте флуоридни пасти за зъби.
  • Създайте на Вашето дете навика редовно да си мие зъбите от ранното детство.
  • Планирайте посещения при стоматолог на всеки 6 месеца от ранна възраст. Лекувайте зъбните инфекции в ранен стадий.